Ossi Somma

Siuronvaltatie 617
37200 Siuro

puh. 03 - 340 3319
Työskentelystäni

Ympäristöteosta "Tuonelan virta" olen rakentanut jo 30 vuotta. Vahaveistoksia aloin tehdä 1960-luvun loppupuolella. Ensimmäisen veistosryhmän nimi oli "Heillä ei ollut sijaa majatalossa" (vrt. Raamattu). Tästä lähtien kirjallisuus on vaikuttanut sekä veistosteni sisältöön että usein nimiin.

Erityisen merkittäviä minulle ovat olleet Raamatun ohella Brecht ja Dante. Mm. Danten hahmottelema kuva ihmiselämästä on ajankohtainen. Hän viittaa välinpitämättömyyteen: "puolueettomuus" johtaa ikävään tilanteeseen, sillä kantaa ottamattomia ei huoli taivas eikä helvetti. Hän kertoo myös eksymisestä synkkään metsään (Helvetti, 3. laulu). Me olemme eksyksissä tavarametsässä.

Erityisesti Danten ajatuksiin ja Raamattuun perustuu n. 300 m pitkä polku "Via Dolorosa". Tämä polku vie tuolimetsään, välinpitämättömyyden ja ahneuden maisemaan.

Polun varrella on "Tuonelan virta". Osa kuvista on talvikuvia. Niissä korostuu tavaraan rakastuneen ihmisen toivottomuus ja välinpitämättömyys. Näkökentässä on vain toisia samanlaisia. (Tieto)tulva ahdistaa, mutta ei muuta ihmistä. Mikään ei riitä. "Köyhältä puuttuu paljon, rikkaalta kaikki".

Pari kuvaa on "Optimistisesta luonnosta". Vuonna 1973 istutin pienen männyntaimen auton moottoritilaan. Auto on osoittautunut hyväksi kasvualustaksi. Luonto näyttää selviävän. Siinä ihmisen ja luonnon ero.

Siurossa 1. marraskuuta 2007
Ossi Somma

  • sivustosta
  • taiteilijat
  • ajankohtaista
  • ympäristötaide pähkinänkuoressa
  • etusivulle